Gatemusikk-juss

I hin hårde dager som advokatfullmektig rotet jeg meg bort i en debatt om regulering av gatemusikk – av alle ting. Da dette temaet igjen ble aktuelt nå nylig ble jeg derfor bedt om å uttale meg om Byrådets nyeste regler. De går kort og godt ut på å forby gatemusikk på Torvallmenningen mellom 22 og 10 og bruk av forsterker hele døgnet. I dag 23.12.14 står jeg på trykk i BT der jeg karakteriserer forbudet som latterlig og ubrukelig og tar til orde for å nedbemanne juriststaben i Grønn Etat.

I likhet med lokalpolitikken har media også gått til hundene, så jeg fikk ikke spalteplass til analysen som ligger til grunn for disse relativt grove karakteristikkene og forslaget om nedbemanning. Bastante konklusjoner uten analyse tar seg lite godt ut, så for ordens skyld kommer analysen her:

Problemet med gatemusikantene i Bergen er at noen av dem holder lavt nivå og høyt volum. Disse kan i dag bortvises av politiet i medhold av politiloven. Problemet er at politiet stort sett alltid har noe viktigere å gjøre enn å bortvise gatemusikanter.

Det er bare politiet som kan bortvise gatemusikanter eller andre. Politiet forholder seg til politiloven og politivedtektene i forhold som angår gatemusikk og ro og orden på offentlig sted. (Bortvise er å anmode noen om å flytte seg under trussel om tvang. Å anmode er egentlig bare et vanskeligere ord for å spørre).

På tross av dette har Byrådet, på initiativ fra byråd Eiler Macody Lund og Grønn Etat, innført et forbud i et obskurt regelverk om bruk av kommunale parker etc. Dette regelverket forholder ikke politiet seg til. Når det så bare er politiet som kan bortvise gatemusikanter er det altså allerede på dette stadiet av analysen grunnlag for å kalle regelverket for ubrukelig.

Det obskure regelverket har et navn, nemlig  «REGELVERK FOR BRUK AV KOMMUNALE PARKER, FRIOMRÅDER OG SENTRALE BYROM TIL KULTURARRANGEMENT M.M.» og kan leses i sin helhet her.

http://www3.bergen.kommune.no/BKSAK_filer/bksak/0/VEDLEGG/2014388940-4838745.pdf

Her ser vi at det i § 24 er tatt inn forbud mot spilling på Torgallmenningen og forbud mot bruk av forsterker.

Som sagt forholder ikke politiet seg til dette kommunale regelverket, men i et forsøk på å bøte på den åpenbare mangelen har Byrådet derfor lagt til § 26 som en «straffebestemmelse». Denne bestemmer hva konsekvensene av brudd på forbudet er:

§ 26. Konsekvenser av overtredelse
Den som uten nødvendige tillatelser tar seg til rette i områder nevnt i § 2, bortvises. Ved
manglende etterlevelse av bortvisningsanmodning, vil politiet kontaktes.

For det første er det opplagt ingen andre enn politiet som kan «bortvise» og av annet punktum følger det at politiet først skal kontaktes etter at vedkommende har nektet å la seg bortvise. Her legger altså Byrådet opp til at kommunalt ansatte skal bedrive maktmisbruk i form av bortvisninger? Annet punktum kan tilsi en annen tolkning av første punktum, nemlig at en kommunalt ansatt skal anmode overtredere om å bortvise seg selv og deretter kontakte politiet. «Ja vel» så me seie i Stavanger. Hva er i så fall konsekvensen av det? Hvis politiet mot formodning skulle ha kapasitet til å dukke opp, må de  forholde seg til dagens politilov og politivedtekter. Da er det altså helt nytteløst for vedkommende kommunalt ansatte å ringe, faktisk er det å kaste bort politiet sin tid. Når Grønn Etat i tillegg har funnet på ordet «bortvisningsanmodning»  – i anledning saken – ser jeg det treffende og også karakterisere regelverket som idiotisk. Man kan ikke anmode noen om å bortvise seg selv – det er en logisk umulighet.

Byrådet har altså vedtatt et reglement der kommunen har lagt ned et forbud. Konsekvensen av brudd på forbudet er at det kommer en fra kommunen og anmoder deg om å bortvise deg selv, eventuelt under tomme trusler om at vedkommende ellers vil kontakte politiet. That`s it. Ubrukelig og idiotisk.

Her er forresten hele saksgangen, for dere som virkelig vil ta et dypdykk i saksbehandlingen fra og med første forslag om totalforbud til dagens tulleregel:

http://www3.bergen.kommune.no/bksak/default.asp?c=71936&d=&day=1476&u=BR2&y=2014-12-18

PS: Hvorfor dette engasjementet for akkurat gatemusikk? Hvis kommunen får det for seg at de kan skalte og valte med denne gruppen, er det ikke godt å si hvem de går løs på neste gang.

 

Link

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s