Folkeaksjonen for forbehold

Min hypotese er at veldig mye går galt for norske boligkjøpere fordi de i praksis ikke får undersøkt boligene de kjøper nøye nok.

Jeg har derfor lansert «svensketrikset» ved boligkjøp og tatt til orde for at kjøperne ikke skal være bundet før på kontraktsmøtet. For å få svensketrikset til å fungere er jeg imidlertid avhengig av å få med meg landets eiendomsmeglere. Det blir nok vanskelig.

Så da har jeg tenkt litt. Jeg har tenkt at det nok er enklere å få med meg landets boligkjøpere. Det jeg vil ha dere med på er følgende:

Ta forbehold ved kjøp av «brukt» bolig. Mer presist – ta følgende forbehold:

«Jeg forbeholder meg retten til å gå gjennom boligen med fagkyndig bistand etter inngått avtale, men før innbetaling av kjøpesum»

Noen mener at man aldri vil få kjøpt bolig om man tar dette forbeholdet. Jeg har selv benyttet meg av forbeholdet og fått kjøpt bolig. Hvorfor skulle en ærlig kjøper ha noe mot at man tar med seg en uavhengig takstmann? Og hvorfor skulle selger være villig til å selge for mindre til noen andre som ikke betinget seg selv denne rettigheten? Og hvordan ser det ut for dem med lavere bud, når disse får tilbud om å kjøpe til en lavere pris uten dette forbeholdet?

Jeg tror altså frykten for å aldri få kjøpt bolig er overdreven – man har lite å tape på å ta forbeholdet.

Hva har man så å vinne? Dersom egen takstmann ikke finner noen avvik kan man sove godt. Man har fått det man har betalt for.

Hva så om takstmann finner avvik mellom avtale og faktisk tilstand? Da får man i praksis den samme «krangelen» som om avvikene ble oppdaget etter innbetaling av kjøpesum. Fordelen ved forbeholdet er at man tar krangelen mens man selv sitter på kjøpesummen. Det er en stor fordel i en forhandlingssituasjon.

Hva har så boligkjøperne som helhet å tjene på at flest mulig tar dette forbeholdet? Da vil selvsagt selger kvi seg for å knipe på sannheten. Kanskje vil det også medføre at selgere selv engasjerer en uavhengig takstmann for en grundig gjennomgang – i motsetning til de overfladiske «verditakstene» som er utbredt i dag. Slik kan selger gardere seg mot at det kommer ubehagelige overraskelser ved kjøpers gjennomgang.

Jeg ser ingen tungtveiende grunner for at man ikke skal praktisere dette forbeholdet og ser store fordeler for boligomsetningen, som helhet, dersom forbeholdet blir utbredt ved kjøp av «brukt» bolig.

Folkeaksjonen for forbehold

En kommentar om “Folkeaksjonen for forbehold

 1. Knut Arild Ruth sier:

  Hypotesen kan virke fornuftig. Man får mulighet til en gjennomgang av «uavhengig» takstmann.

  Men man vet ikke hvor uavhengig takstmannen faktisk er\har vært før man har flyttet inn. Når manglene åpenbarer seg i all sin prakt.

  Innenfor et geografisk område vil megler og takstmann uansett være «gamle kjenninger» og takstmenn er avhengige av meglere for å få oppdrag i de fleste sammenhenger.

  Derfor bør man ta høyde for at den «uavhengige» takstmannen er meglers\selgers mann uansett. Og sett fra kjøpers ståsted, dermed en kjeltring som meler sin egen kake.

  Hent i alle fall en takstmann utenbys fra. Og ikke gi han noe informasjon om selger\megler på forhånd. Og ikke fortell megler\selger hvem du kommer med.

  Ja, man bør faktisk være litt paranoid når man skal sette oppsparte midler og sin fremtid på spill!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s