Brev til Finanstilsynet om HELP

Lenge før noen fant på den (elendige) ideén om å lage en rettshjelpsforsikring der rettshjelpen kun skulle ytes av forsikringsselskapets ansatte, kom noen i EF på å lovfeste rettshjelpsforsikringskunders rett til selv å velge advokat. Det er naturlig ettersom fritt advokatvalg er en grunnleggende rettighet i enhver rettsstat. Denne rettigheten må selvsagt også gjelde for rettshjelpsforsikringskunder. Prosessen i EF endte med et direktiv som senere ble en del av norsk i form av rettshjelpsforsikringsforskriften.

Den forskriften er viktig. Jeg har mange innvendinger mot HELPs forretningsmodell og hovedinnvendingen er at advokatene som HELP benytter er faktisk og/eller økonomisk avhengige av HELP – altså ikke uavhengige. HELP har åpenbar interesse av å holde utgiftene og prosessrisikoen i enhver sak så lave som mulig. Dermed havner HELPs advokater i en skvis mellom lojaliteten til selskapet og sin egen klient. Det er åpenbart ikke gunstig for klient. Denne uheldige situasjonen kommer man ut av dersom man, med loven, eller rettere sagt forskriften i hånd, gjør gjeldende sin rett til å velge en uavhengig advokat for selskapets regning –  slik man gjør med alle andre rettshjelpsforsikringer. HELP har selvsagt en interesse av å holde denne muligheten skjult for sine kunder. For det første fordi vi uavhengige advokater er noe mer kostbare enn HELP sine. For det andre fordi vi selvsagt setter klientens beste først og ikke avviser eller trenerer saker eller motarbeider klienten for å holde selskapets utgifter nede.

I HELP sine vilkår skjuler de valgretten etter forskriften så godt de kan. De oppstiller dessuten en rekke ulovlige begrensninger i dekningen for kunder som utøver valgretten. Dette begrenser den faktiske valgretten til klient. Det har ikke Finanstilsynet sett med blide øyne på tidligere og rettspraksis fra EF-domstolen er entydig – vesentlige begrensninger i sikredes faktiske mulighet til å velge en uavhengig advokat aksepteres ikke.

Det har vært et mysterium for meg hvorfor verken Finanstilsynet eller Forbrukerombudet har reagert på dette. Etter et par telefoner til Finanstilsynets avdeling for forsikringstilsyn er inntrykket mitt at de ikke har reagert fordi ingen har spurt dem om det. For å bøte på dette har jeg tilskrevet Finanstilsynets avdeling for forsikringstilsyn.

Her er brevet med lenker til relevant kildemateriale.

 

Brev til Finanstilsynet om HELP

En kommentar om “Brev til Finanstilsynet om HELP

  1. Veldig bra.

    Fint at noen tar ansvar. Jeg er selv i gang med et brev til Finanstilsynet om OBOS sin forvalting for borettslag og sameier. Det er en lov som heter Lov om eierseksjoner, og i § 30 sies noe om at styrene kun har anledning til å ta økonomiske avgjørelser på intill 5 % av felleskostander, uten at sameierne er forespurt, på feks et sameiermøte eller ekstarordinært sameiermøte. I vårt sameie har tidligere styrer ikke vært så nøye på det, og det har medført unødvendige konflikter. OBOS har på forespørsel blitt bedt om å synliggjøre den tallmessige verdien, da de har sittet med regnskapene våre.

    De har ingen tradisjon om å synliggjøre disse verdiene for styrene har vi fått kunnskap om, og har heller ikke villet gjøre det, noe som kan ha medført at betydelige sameier i landet har utført ulovlige avgjørelser, slik som hos oss. I tillegg har deres holdninger skapt et usunt samarbeidsklima flere sameier i mellom. Maken til elendig kundebehandlig skal man lete lenge etter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s