HELP tull med tall

HELP markedsfører seg som motvekt mot eierskifteselskapene, men er dette sant? Nei, det er det selvsagt ikke. HELP gjør minst mulig for hver kunde. Akkurat hvor lite de gjør har det vært vanskelig å si noe om ettersom selskapet har holdt tallene sine om antall saker, antall saker brakt inn for domstolene og utfallet av dem hemmelig

Nå har imidlertid HELP gjort tilgjengelige en del nøkkeltall  på sin hjemmeside. Disse har jeg lekt litt med og de viser at HELP er svært passive og fører et forsvinnende lite antall saker for retten for sine kunder. Dette sier seg selv – med over 400 000 kunder og 100 advokater/advokatfullmektiger blir det svært lite rettshjelp til hver.

Hva sier så nøkkeltallene til HELP?

1,5% sjanse for stevning –  0,4% sjanse for rettssak

HELP selger ca 40 000 boligkjøperforsikringer i året. I følge HELP får 1 av 3 kunder i løpet av forsikringsperioden saken sin vurdert av en av HELPs advokater eller advokatfullmektiger. Dette betyr at et gitt år vil 13 300 kunder få saken sin vurdert. Av disse ender 200 opp med å få saken sin prøvd for domstolene. Det betyr at 1,5% av henvendelsene ender med stevning. Det stemmer dårlig med informasjonsdirektørens offensive holdning tilbake i 2011 

-HELP er største aktør på kjøpersiden og har ansvar for å prøve tvilsomme saker, sier Børresen.

Dette stemmer også dårlig overens med at HELP i 2015 vant 44 saker for tingrettene, mens 22 saker endte med tap.

Dette blir totalt 66 saker. Dette betyr at det ble forlik etter stevning i 144 saker om vi skal tro på tallen. Det betyr at det er 0,4% sjanse for å faktisk få en rettssak dersom du som HELP-kunde og får bruk for forsikringen. Det henger svært dårlig sammen med at kunden har null prosessrisiko og at kjøpers advokat i HELP går videre med alle saker hun eller han vurderer som prosedable. 

Motvekt mot eierskifteselskapene – ikke i det hele tatt

HELP selger stadig flere forsikringer og markedsfører seg som motvekten mot eierskifteselskapene. Protector er det største eierskifteselskapet i Norge, med rundt 50% av markedet. I 2004 ( året før HELP ble stiftet ) mottok selskapet henvendelser i 22% av sakene sine. I 2014 – samtidig med at HELP har gått fra å selge forsikringer til ca. 45% av landets boligkjøpere – var tallet nede i 14%   – altså en nedgang på 36%

Også antallet saker etter avhendingsloven for domstolene har holdt seg stabilt i perioden HELP har drevet. Faktisk ser vi en nedgang i takt med at HELP selger stadig flere forsikringer.

17022431_10155106998538628_5160389384713797865_n

HELP gjør mindre og mindre

I 2009 var HELP behandlet HELP cirka 2000 boligsaker. Gitt at antallet henvendelser var det samme som i 2015 betyr det at de solgte ca 6000 forsikringer i 2009. Dette stemmer godt overens med at de solgte 10 000 i 2010 . I 2009 endte 116 saker for domstolene 

HELP startet med å selge boligkjøperforsikring i 2008. Dette betyr at de i 2009 førte 116 saker for domstolene for 6000-12000 kunder. Altså har en mer enn tidobling av kundemassen kun ført til under en dobling av antallet saker ført for domstolene.

Antallet ansatte følger ikke antallet kunder ( for å si det mildt)

Dette har nok sammenheng med antallet ansatte. I 2011 var det 50 jurister ansatt i selskapet.  Disse gikk i retten hver dag i følge adm. dir. Johan Dolven –  travelt med andre ord. løpet av 2011 har selskapet totalt 18 000 kunder som er dekket av boligkjøperforsikringen og 55 000 som er dekket av den alminnelige advokatforsikringen sin . ( Av de 35 000 nye kundene administrerende direktør skryter av i 2011 er de fleste medlemmer i LOs forbund som inngikk kollektiv-avtaler om advokatforsikringen i 2011. De første 20 000 var Norsk Transportarbeiderforbund som inngikk avtale i 2010 ) I 2017 er det 100 advokater og advokatfullmektiger, hvorav flere er adminstrativt ansatt. Nå har selskapet ansvaret for 250 000 advokatforsikringskunder, 150 000 boligkjøpere og 20 000 øvrige kunder.

Jeg skal ikke trekke noen konklusjoner ut fra HELPs nøkkeltall, men viser til det betimelige spørsmålet fra Hegnar.no sin journalist i 2011

– Men det holder ikke med 40 nye jurister dersom tusenvis av deres kunder trenger rettshjelp samtidig?

Mitt svar på det spørsmålet er nok «nei».

 

 

 

 

 

Om tallene

Antallet norske boligkjøpere med HELP-forsikring er sammenstilt av at «våre samarbeidspartnere ( innen eiendomsmegling – min anmerkning ) representerer 80% av all bolighandel ( 84 000 omsetnigner i året )…»  og at 56% av kundene som blir tilbudt forsikringen kjøper den. Dette betyr at HELP selger ca 40 000 forsikringer i året og forsikrer 45% av alle boligkjøp. Dette basert på antallet omsatte boliger gjennom norske meglerforetak – som opplyst av EiendomNorge.

Disclaimer

Jeg stoler ikke på tallene fra HELP. Blant annet skriver de så mystisk om saker som endte i domstolene:

Av de sakene som endte i domstolene (ca 200 i 2015), vant kjøper frem i ca 2 av 3 saker. Dette betyr at resultatet ble bedre for kjøper enn hva motparten hadde tilbudt før rettslige skritt ble varslet. I et flertall av sakene var ikke kjøper tilbudt noen kompensasjon før prosessvarsel ble sendt. I tingrettene alene vant kjøper frem i 44 saker i 2015, mens 22 saker endte med tap. 

Betyr dette at selskapet med «endte i domstolene» med at rettslige skritt ble varslet? Det ville vært for utrolig, men henger godt sammen med at tallet på avgjørelser fra tingretten kun er 66 – sammenliknet med 200. Og hvordan kan ingen av sakene ha endt med uavgjort – altså med delte saksomkostninger.

For å sjekke opp i dette har jeg bedt om innsyn i samtlige saker som ble ført for domstolene i 2015 med henvisning til avhendingslova. Så får vi se om ikke HELP bløffer. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HELP tull med tall

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s