Forbrukerrådet: 7 av 10 misfornøyd med HELP

I en fersk rapport  har forbrukerrådet gjennomgått 22 avhendingssaker. I 10 av dem var HELP involvert. Ni av uttrykte misnøye med selskapet og syv av ti var misfornøyde med selskapet som helhet. Selv om tallene er små, noe Forbrukerrådet selv påpeker, er resultatet megetsigende. Uttalelsene fra de ulike kundene er helt i tråd med de erfaringene jeg og andre avhendingsadvokater har av selskapet. HELPs svar på kritikken er like ubehjelpelig som vanlig.

 • Kjøperne av en enebolig med lekkasje på badet: —Vi føler forsikringen ikke har vært til hjelp, og at det har vært bortkastet å kjøpe den.
 •   Kjøperne av en leilighet med flere påståtte mangler: — Help er kun interessert i plankekjøring. De ga en sakkyndig ekspert beskjed om å foreta kun begrensede undersøkelser. Da han likevel fant mer, fikk han ikke ta det med i rapporten eller undersøke mer.
 • Kjøperne av en leilighet som var full av rotter: — Jeg var i en akutt situasjon med boligen full av rotter. Men Help hjalp meg ikke. Jeg hørte ikke noe fra dem på lang tid.
 • Kjøperen av eldre enebolig: — Vi følte vi hadde to motstandere. Help og eierskifteforsikringsselskapet.
 • Kjøperne av enebolig med så store feil og mangler at kjøpet ble hevet: — Help har ikke vært til noen hjelp. Helps advokat ville ikke engang se på huset og alle skadene.
 • Kjøperen av hytte som til slutt fikk delvis medhold i sine krav: — Help var innledningsvis avvisende til at det var grunnlag for å nå frem. Jeg skaffet en egen takstmann som utarbeidet en rapport. Da endret det seg, og Help betalte alle regningene.
 • Kjøperen av et småbruk som er i så dårlig stand at hun ikke klarer å bo der. Hun tapte både i Finansklagenemnda, tingretten og lagmannsretten: — Help var ikke min hjelper, men en underavdeling av motpartens forsikringsselskap.
 • Kjøperne av en enebolig med påstand om flere omfattende feil og mangler: — Help har vært helpless.
Selv de tre fornøyde kundene i HELP uttrykker misnøye med selskapet. At HELPs fornøyde kunder gir uttrykk for at de må mase på selskapet underbygger min teori om at det er de mest ressurssvake og mest autoritetstro kundene som taper mest på HELP. Hadde de to fornøyde boligkjøperne ikke kjent rettighetene sine og stått på kravens sine hadde de blitt påført rettstap. I kun en av ti saker tok HELP tak i saken til kunden sin
 • Da var det en advokatfullmektig som hadde saken vår. Men etter hvert fikk vi en advokat, og han krevde heving allerede på et tidlig tidspunkt.
 • Med privat advokat er det fakturering hele tiden. Vi bestemte oss tidlig for at vi ikke skal gi oss. Det mente heldigvis også Help. De forsto at dette er en god sak, sier kjøperne. I starten opplevde kjøperne riktignok at de ofte måtte mase på Help.
 •  Help tok tak i saken vår. Det hadde vært veldig slitsomt uten kjøperforsikring, sier kjøperne

Svaret fra HELP

Dag Are Børresen er advokat og informasjonssjef i HELP. Han besvarer kritikken med at «vi er landets mest kompetente boligkjøperadvokater, og vi har betydelig ressurser». At HELPs advokater er de mest kompetente i landet lar seg ikke etterprøve. Problemet med uttalelsen er at det meste av arbeidet blir satt ut til uerfarne advokatfullmektiger. Flere av disse slutter kort tid etter at de har fått advokatbevilligen sin – faktisk har HELP sluttet å oppdatere hjemmesiden sin med oversikt over de ansatte – antakelig på grunn  av høy «gjennomtrekk» blant de ansatte. 

At HELP har betydelig ressurser er en sannhet med store modifikasjoner. Vi legger til grunn at 50 av HELPs 110 advokater/advokatfullmektiger arbeider med boligkjøperforsikringen. De vil ikke ut med de reelle tallene, men vi baserer oss på et rimelig anslag gitt at selskapet har 250 000 husstander forsikret gjennom sin Advokatforsikring og mange av advokatene iflg. hjemmesiden er administrativt ansatte. I følge nøkkeltallene til HELP selges det 40 000 forsikringer i året og 1 av 3 ber om en vurdering fra HELP. Dette betyr i sin tur at det skal vurderes 13 300 saker i året. Det betyr at hver enkelt advokat/advokatfullmektig må håndtere over 250 saker i året – med smått og stort.
Fagsjefen på boligkjøperforsikring, advokat Silje Andersen, kjenner seg ikke igjen i kritikken. Hun viser til selskapets egne kundetilfredshetsundersøkelser. Disse er visstnok svært gode, men fanger selvsagt ikke opp de mange som tar til takke med et nei og ikke vet at HELP har henlagt en god sak. I advokatbransjen er det dessuten lett for kundene å måle service – men vanskelig å måle kvaliteten på det juridiske.

Andersen serverer dessuten en sannhet med store modifikasjoner når hun sier at «advokatetikken gjelder dessuten like mye for HELPs advokater som for andre advokater».  Det gjør den, etter min mening, men HELP er av en annen oppfatning når de skriver det motsatte til disiplinærmyndighetene – nemlig at deres advokater IKKE er underlagt Regler for God Advokatskikk ( før det eventuelt tas ut stevning). HELP bruker i realiteten kun advokattittelen og medlemskapet i Advokatforeningen «til pynt» og taler med to tunger til hhv. media og Forbrukerrådet og disiplinærmyndighetene.

Rent komisk blir det på side 142 i rapporten – der Dag Are Børresen fremhever at boligkjøperforsikring har vært og er et idealistisk prosjekt. HELP er eid av kommersielle aktører og leverte 38 millioner i årsresultat i 2015.

Hva sier Finansklagenemda?

 • Det som imidlertid er et problem, er at boligkjøperforsikringsselskapene har en klar interesse av å holde driftskostnadene nede. Høy ressursbruk vises på bunnlinjen. Derfor kan det være et problem at de bruker liten tid på alle sakene som ikke er opplagt gode eller dårlige, men som likevel kan være rettmessige klager, sier adm. dir. Harald Sverdrup i Finansklagenemnda.
 • Vi vet ikke sikkert men vi ser at boligkjøperforsikringsselskapene sender inn mange saker til Finansklagenemnda. Det er en enkel måte å gjøre kunden fornøyd på, sier Lotta Bjørknes i Finansklagenemnda.

Sverdrup uttrykker det selvsagt – nemlig at advokatene til HELP mangler den grunnleggende uavhengigheten som må til for å utøve yrket. At Bjørknes påpeker at boligkjøperforsikringsselskapene sender inn mange saker til Finansklagenemda for å «please» kundene er noe vi har mistenkt lenge og dette bekreftes nå.

Hva sier Huseiernes Landsforbund ?

Huseiernes Landsforbund har lenge vært støttende til boligkjøperforsikringen, men har tydeligvis snudd. Styreleder Andreas S. Christensen påpeker det samme som meg  – nemlig at «boligkjøperforsikringsselskapene og deres advokater vil yte minst mulig».

At Christensen har til gode å se at «boligkjøperforsikringsselskapene avslår opplagte saker for å spare penger» har nok med Huseiernes Landsforbunds rolle å gjøre. De fleste som tar til takke med avslag på opplagte saker er ventelig de mest ressurssvake kundene. Disse, som tar et nei for et nei, er neppe medlemmer i Huseiernes Landsforbund og de vet dessuten ikke at de blir lurt.

Oppsummering

Det er gledelig å se at min oppfatning av at HELPs advokater mangler den grunnleggende uavhengigheten som skal til for å yte advokattjenester, har bredt om seg. Det er kun få år siden administrerende direktør i HELP, Johan Dolven, forsøkte å få meg sparket(!) for å ha ytret noe så uhørt i Advokatbladet og Nettavisen

Ellers er det gledelig at Forbrukerrådet endelig har tatt tak i problemene rundt HELP. Funnene i deres undersøkelse er mest triste, men enda verre er det å tenke på alle de kundene til HELP som opp gjennom årene har tatt et nei for et nei. Når regnskapet etter HELP en dag skal gjøres opp vil nok de samlede rettstapene disse har blitt påført bli formidable.

 

 

 

 

 

 

Forbrukerrådet: 7 av 10 misfornøyd med HELP

En kommentar om “Forbrukerrådet: 7 av 10 misfornøyd med HELP

 1. Veldig bra du får frem hvordan Help jobber Bengt. Nå begynner arbeidet du har gjort for å belyse denne manglende uavhengigheten å betale seg. Stadig flere får opp øynene. Takk for alt du skriver og bidrar med, ikke minst for at du er en våken og engasjert advokat med stor innsikt i disse sakene og hvordan selskapene opererer. Dine bidrag er verdifulle.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s